Радіація завдає шкоди відразу за декількома напрямками. Вона негативно позначається на захисних функціях імунітету, негативно впливає на клітини організму, у тому числі - на стовбурові. Також радіація змінює структуру клітин епітелію, уповільненює обмін речовин. До того ж опромінення може спричинити зміну структури червоних тілець у крові та призвести до серйозних захворювань: безпліддя, раку, порушення обміну речовин.
Їжа - це природний засіб, за допомогою якого можна успішно вивести радіацію з організму. Серед продуктів, що допомагають "рятувати" організм від радіації:
• Молоко. Цей напій протягом довгих років видається на небезпечних промислових об’єктах для нейтралізації впливу хімічних речовин та радіації.
• Відвари та вода. Людині для нормального функціонування організму рекомендується вживати якнайбільше питної води. Для боротьби з радіонуклідами добре підходять відвар таких трав, як ромашка, звіробій, липа. Саме ці рідини допомагають вимивати з організму небезпечні мікроелементи.
• Інгредієнти з високим вмістом калію рекомендують вживати людям, які регулярно піддають свій організм впливу радіації. Найкраще підійдуть курага, горіхи, буряк, інжир та петрушка.
• Особливо корисно вживати в їжу овочі та фрукти. Вони містять велику кількість природної клітковини.
• Гранатовий та виноградний сік. Ці фрукти мають відмінний антиоксидантний ефект.
• Абрикоси, морква, помідори та обліпиха містять каротин, що сприяє відновленню клітин.
• Бобові, яйця та рис містять селен - антиоксидант, що перешкоджає розвиток пухлин.
• Риба, перепелині яйця, спаржа багаті на метіонін, який відповідає за відновлення клітин.